GlasGewas

Ik ben opgegroeid op het glastuinbouwbedrijf van mijn ouders. Hier teelden zij komkommers en later bloemen. Op mijn 12de stopte ze met telen en verkochten ze het bedrijf. Hierdoor ontstond mijn fascinatie voor de geschiedenis van de regionale glastuinbouw.

Door de jaren heen heeft de Venlo glastuinbouw veel stappen gemaakt, maar dat houd niet in dat we de geschiedenis maar gewoon moeten laten vergaan en vergeten. Door de schaalvergroting binnen de glastuinbouw liggen er op dit moment veel oude kleine kassen verwaarloost bij of worden gesloopt. Hierdoor zal er over een tijd in de regio Venlo nog maar weinig herinneren aan de rijke glastuinbouw geschiedenis.

Om een nieuwe toepassing voor deze oude kassen te bedenken ben ik een onderzoek gestart naar kassenglas. Tijdens dit onderzoek stuitte ik op een kas in het dorpje Hout-Blerick, die op het punt stond om gesloopt te worden. De kas heeft 12 jaar leeg gestaan en is daarom totaal onderkomen en overwoekerd met bomen en struiken.

Ik heb het glas uit deze kas vermalen en versmolten. De vervuiling die door de jaren heen op de ruiten is terecht gekomen, wordt daardoor duidelijker zichtbaar. Hierdoor ontstaat een nieuw materiaal dat elke keer uniek is. Het materiaal zou in de toekomst gebruikt kunnen worden binnen architectuur en objecten die geplaatst worden in de regio, zodat je op deze manier kan refereren naar erfgoed en geschiedenis van de Regio.

 

DSC_0280klein

springbeek kas

kassenglas-springbeek_3kassenglas-springbeek_5licht

 

_DSC9015klein

sanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *